Evropsko tekmovanje kibernetske varnosti 2023

Vas zanima več o ECSC in kako postati član ekipe?

 

Evropsko tekmovanje kibernetske varnosti (European Cyber Security Challenge) je nastalo na pobudo Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA), katere cilj je povečati nadarjenost za kibernetsko varnost po vsej Evropi in povezati visoke potenciale z vodilnimi organizacijami na tem področju.

 

Zaradi naraščajoče potrebe po strokovnjakih za informacijsko varnost, so številne države že začele izvajati nacionalna tekmovanja p kibernetski varnosti, namenjena študentom, dijakom, univerzitetnim diplomantom ali pa celo strokovnjakom na področju IKT. Cilj je spodbuditi mlade k poklicni poti na tem področju, medtem ko ECSC temelji na teh tekmovanjih ter jim dodaja vseevropsko raven.

 

Evropski izziv deluje s cilji, da kibernetska varnost služi človeštvu in spodbuja mirno družbo, spodbujati želi prijateljske odnose med sodelujočimi državami, uveljavljati raznolikost spolov in v sam kibernetski poklic pritegniti več žensk, spodbujati želi razvoj strokovnjakov za kibernetsko varnost prihodnosti, jih podpirati na poklicni poti in usposabljanju, ter povečati ozaveščenost o kibernetski varnosti v Evropi.

 

ECSC vsako leto gosti druga država, letos 2022 je bila to Avstrija in se je odvijalo na Dunaju. Tekmovanje poteka tako, da ekipe rešujejo varnostne naloge s področij kot so spletna varnost, mobilna varnost, kriptografske uganke, povratni inženiring in forenzika, ter pri tem zbirajo točke za njihovo reševanje. Ekipo sestavlja 10 članov, starih med 14 in 25 let, od teh 5 juniorjev ter 5 seniorjev.

 

Člane v slovenski mladinski Cyber ekipi izbiramo s pomočjo kvalifikacij. Za ECSC2023, ki bo na Norveškem, bodo letos kvalifikacije na največjem slovenskem varnostnem tekmovanju – CyberNight. Dogodek bo potekal 7.10.2022 ob 17.00 uri, v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Za udeležbo je potrebna obvezna predhodna prijava preko spletne strani CyberNight .

 

Ne zamudite priložnosti, da morda prav vi postanete član slovenske ekipe in zastopate Slovenijo naslednje leto na Norveškem. Zato se hitro prijavi kajti število mest je omejenih!

 

 

ECSC

Prejšnji

CyberTeamSI že na Dunaju

Naslednji

Predstavitev slovenske ekipe za ECSC 2022