European Cyber Security Challenge 2022

Udeležili se bomo Evropskega tekmovanja iz kibernetske varnosti (European Cyber Security Challenge), ki bo potekalo med 13. in 16. septembrom na Dunaju.

 

Vse večja potreba po strokovnjakih za varnost IT je spodbudila številne države za ublažitev pomanjkanja znanja, ter začela izvajati nacionalna tekmovanja. Ta so namenjena študentom, diplomantom in celo strokovnjakom, s ciljem najti nove kibernetske talente in jih spodbuditi k poklicni poti na le tem področju. ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), si prizadeva za doseganje navdušencev za kibernetsko varnost in povezati potencialne strokovnjake z vodilnimi organizacijami v tej panogi. Iz tega razloga, na njihovo pobudo, je nastalo samo Evropsko tekmovanje ECSC, ki se od nacionalnih loči po njegovi vseevropski ravni.

 

ECSC deluje s cilji, da kibernetska varnost služi človeštvu in spodbuja mirno družbo, spodbujati želi prijateljske odnose med sodelujočimi državami, uveljavljati raznolikost spolov in v sam kibernetski poklic pritegniti več žensk, spodbujati razvoj strokovnjakov za kibernetsko varnost prihodnosti, jih podpirati na poklicni poti in usposabljanju ter povečati ozaveščenost o kibernetski varnosti v Evropi.

Tekmovanja se bo udeležilo kar 33 ekip, katere se bodo povezale, sodelovale ter na koncu pomerile med seboj. Tekmovalci bodo morali reševati varnostne naloge s področij kot so spletna varnost, mobilna varnost, kriptografske uganke, povratni inženiring in forenzika.

 

 

Slovenska ekipa je sestavljena iz 10 mladih kibertalentov starih med 16 in 25 let, ki smo jih izbrali s pomočjo različnih tekmovanj. Sprva so potekale kvalifikacije, kasneje osebni razgovor ter na koncu še udeležitev na bootcampu, kjer je potekalo finalno tekmovanje. Ekipa s pomočjo odličnih mentorjev, slovenskih strokovnjakov kibernetske varnosti, sodeluje, se pripravlja in se bo v torek 13.9. odpravila proti Dunaju.

 

 

Avtor: n.k.

ECSC

Prejšnji

Predstavitev slovenske ekipe za ECSC 2022

Naslednji

CyberTeamSI že na Dunaju